Waarom bijten we op onze nagels?
Meer dan één miljoen van de Belgen bijt wel eens op zijn nagels. Dat terwijl het onhygiënisch en ongezond is. Bovendien gaan je nagels ervan kapot. Het is een gewoonte die moeilijk te verleren is, maar het beste dat je kan doen is er gewoon mee ophouden.
Volgens het instituut voor Pathologische Onychophagie en Onychotillomanie (IPO) is nagelbijten een impulsstoornis. Een drang die vraagt om een bepaalde dwangmatige handeling. Meestal start dit op jonge leeftijd. Als peuter zit je vaak met je vingers in je mond wat ervoor zorgt dat je nagels slap worden en gemakkelijk op te bijten zijn. Andere mensen beginnen er dan weer op latere leeftijd aan, dat komt dan meestal door stress of frustraties.
Ongezond
Nagelbijten kan veel gevolgen hebben. Na een zekere tijd kan het leiden tot ontstekingen en misvormingen van nagels en vingertoppen, infecties van de mond en zelfs gebitsafwijkingen. Veel nagelbijters schamen zich hier dan ook voor, maar kunnen desondanks niet ophouden met knabbelen, meldt het IPO.
Wil je absoluut stoppen met bijten, moet je nagelbijtvloeistaf lakken op je nagels. Dat zorgt voor een vieze smaak op je vingertoppen waardoor je ze snel terugtrekt eens je richting je mond gaat. Als dat niet helpt, kan je ervoor kiezen om kunstnagels zetten of een mooi gellak .